ШАХОВСКИ ТУРНИР У ЧАСТ ДАНА МЛАДИХ НИША
31.08.2015

ШАХОВСКИ ТУРНИР У ЧАСТ ДАНА МЛАДИХ НИША

Под мотом „У сусрет Дану младих Ниша“, у Градској општини Палилула, у просторијама основне школе „Краљ Петар-Први“, организован је  традиционални шаховски турнир за ученике основних и средњих школа. Била је то могућност за неке такмичаре да се први пут окушају у својој конкуренцији, док је за неке, већ искусне такмичаре, ово била добра вежба пред велика такмичења.

Шаховско спортско такмичење, које је припремио Шаховски савез Нишавског округа у сарадњи са Канцеларијом за младе и под покровитељством општине Палилула и Савета за младе Скупштине града Ниша, отворио је председник Бобан Џунић. Симболично, је повукао потез, на шаховској табли, са једним младим такмичарем

„Наше тренутне пројектне активности усмерене су у области промоције развоја спорта у образовним установама. Шах је спорт који је веома популаран међу младима, не захтева велика улагања али има важну улогу у психофизичком и менталном развоју деце- истакао је председник Џунић.

Подршка Канцеларије за младе општине Палилула овој спортској активности је пример добре сарадње наше општине са цивилним сектором, изјавио је Милош Стојиљковић члан општинског Већа задржен за активности младих. Ивана Јовић, координаторка КЗМ Градске општине Палилула указала је да овим догађајем, који је део програма обележавања Дана младих Града Ниша, општина Палилула промовише здраве стилове живота.

Снаге у овој мисаоној дисциплини је одмерило више од 50 младих шахиста из Ниша, Смедерева, Власотинца, Параћина. По речима Игора Лукића, председника Шаховског савеза Нишавског округа, ово је трећа година заредом како се уз подршку општине Палилула школски распуст завршава шаховским турниром за ђаке основних и средњих школа. Ниш има изузетно талентоване младе шахисте, а међу овим клинцима су и прваци Европе и Србије, нагласио је Лукић.

Турнир је организован у основној школи „Краљ Петар-Први“, у три старосне групе, за младе до 18 година, по швајцарском систему, у седам кола са темпом игре од 15 минута по играчу за партију.

Поводом Дана младих Града Ниша - 1.септембра, након овог шаховског такмичења, тим Канцеларије за младе општине Палилула добиће нове просторије у Рудничкој улици. (Текст-фото Д.Видојковић)

РТВ БелаМи - Промоција шаха међу младима